Goodyear Eagle 360 Urban
Anvelopa viitorului se va putea transforma și va putea simți, decide, și interacționa.

Goodyear își va face cunoscută viziunea sa pe termen lung despre un viitor inteligent, reprezentat de anvelopele conectate. Într-un ecosistem al mobilității în evoluție, definit de tranziția către vehicule care se conduc singure și către o mobilitatea împărtășită în centrele urbane, Goodyear țintește să revoluționeze interacțiunea dintre anvelope, vehicule și mediul lor înconjurător. Goodyear dezvelește astfel anvelopa Eagle 360 Urban, cea mai recentă anvelopă concept a sa, la Salonul Internațional Auto de la Geneva. Această sferă printată 3-D este prima anvelopă concept realizată sub umbrela Artificial Intelligence și care va fi capabilă să se transforme și să simtă, decidă și interacționeze.

“O revoluție va avea loc la interacțiunea dintre autonomie, mobilitate și conectivitate. Pe măsură ce această interacțiune se produce, tehnologia anvelopei va fi chiar mai importantă decât este astăzi. Pentru a naviga în siguranță prin împrejurimile lor, vehiculele autonome ale viitorului vor trebui să învețe cum să se descurce cu milioane de posibile necunoscute cu care noi avem de a face în fiecare zi. Pentru a putea face asta, ele vor avea nevoie de acces la informații și vor avea nevoie de abilitatea de a învăța să se adapteze”, a spus Jean-Claude Kihn, președinte al Goodyear Europa, Orientul Mijlociu și Africa.

Anul trecut,odată cu anvelopa concept Eagle 360, Goodyear a prezentat un  produs unic, o sferă multi-direcționalăcare să se potrivească cu solicitările condusului autonom pe măsură ce se solicită niveluri ridicate de confort, siguranță și manevrabilitate. Feedback-ul pozitiv primit încurajează producătorii să ducă acest concept chiar mai departe.

În acest an, odată cu Eagle 360 Urban, Goodyear împinge granițele chiar mai departe, țintind să ilustreze o viziune a modului în care ar putea arăta viitorul. Sub umbrela Artificial Intelligence, Goodyear dă acestor anvelope concept un‘creier’. Combinat cu un înveliș bionic și cu o bandă de rulare adaptivă, anvelopa Eagle 360 Urban are abilitatea de a pune cunoașterea în practică. Anvelopa va deveni parte a ”sistemului nervos” al vehiculului și lumea conectată a Internetului Lucrurilor. Astfel, aceasta este gată să se adapteze rapid la circumstanțele schimbătoare, precum și la nevoile aflate în evoluție al Mobilității ca Serviciu (MaaS) pentru flote și utilizatorii lor.

Învelișul bionic al anvelopei Eagle 360 Urban de la Goodyear este dotat cu un senzor de rețea ce permite anvelopei concept să verifice pe cont propriu statusul informațiilor privind mediul și suprafața de rulare și să le aducă la zi. Prin intermediul conectivității cu alte vehicule, precum și cu sistemele de management ale traficului și mobilității, anvelopa Eagle 360 Urban capturează de asemenea informații din mediul înconjurător în timp real.

Combinând aceste surse de informare și procesându-le instantaneu prin intermediul unor rețele neuronale antrenate cu algoritmi de învățare profunzi, anvelopa Eagle 360 Urban decide care este cel mai apropiat curs de acțiune. Odată înzestrată cu inteligență artificială, anvelopa Eagle 360 Urban învață din acțiuni precedente cum să optimizeze răspunsuri viitoare.

Realizat dintr-un polimer super-elastic, învelișul bionic al anvelopei are o flexibilitate similară cu cea a pielii umane, ce îi dă posibilitatea de a se întinde și contracta. Acest strat suplimentar învelește un alt strat făcut dintr-un material cu consistența unei spume, suficient de puternic pentru a rămâne flexibil în pofida greutății vehiculului. Grație acestei flexibilități, elementele de acționare de sub suprafața anvelopei, acestea fiind elemente capabile să modifice forma anvelopei în urma unui input electric și care acționează ca niște mușchi umani, pot remodela secțiuni individuale de pe supafața anvelopei prefigurând designul benzii de rulare și adăugând ‘adâncituri’ pentru condiții de vreme umedă sau o bandă de rulare mai lină pentru condiții de vreme uscată. O nouă bandă de rulare cu o pată de contact mai sigură este astfel costumizată.

Utilizând această bandă de rulare maleabilă, anvelopa Eagle 360 Urban se transformă și se adaptează la schimbările de vreme și la alte diferite provocări. Anvelopa concept poate astfel să interacționeze și să împărtășească cu alte vehicule informațiile pe care le capturează, acțiunile pe care le face și succesele pe care le înregistrează.

Când învelișul bionic este deteriorat, senzorii din banda de rulare poate localiza locul în care a fost afectată și înțepată. Anvelopa se rotește pentru a crea o pată de contact diferită. Aceasta reduce presiunea pe locul afectat și lasă procesul de autovindecare să înceapă. Autovindecarea lucrează grație materialelor care sunt special proiectate pentru a pătrunde în locul înțepat. Acestea reacționează fizic și chimic între ele pentru a forma noi legături moleculare și pentru a închide locul înțepat.

Această nouă generație de anvelope va crea valoare adăugată pentru partenerii OEM, precum și pentru furnizorii de Mobilitate ca Serviciu (MaaS) prin maximizarea utilității și prin furnizarea de mentenanță proactivă. Pentru cei care merg zilnic cu mașina, această anvelopă le oferă o experiență îmbogățită, prin aceea că adaugă o nouă dimensiune la performanța siguranței și noi capacități de a învăța să conducă autonom.

În acest an, Goodyear a invitat studenții de la școala de design franceză ISD RUBIKA să își imagineze și să dezvolte o mașină concept tailor-made pentru anvelopa concept Eagle 360 Urban. Lucrând îndeaproape cu designeri Goodyear, studenții au creat Vision UMOD, un vehicul pentru orașele viitorului și adaptat la nevoile mobilității viitorului.

TRĂSĂTURI ȘI BENEFICII CHEIE
§  Unitatea de tip Artificial Intelligence servește ca un ‘creier’ al anvelopei și îi dă posibilitatea:
· Să simtă în mod continuu și în timp real condițiile de drum și mediul înconjurător și să verifice statusul informațiilor.
· Să procese informațiile pe care le capturează utilizând rețele neuronale antrenate cu algoritmi de învățare capabili să decidă ce să facă și să învețe mai departe.
· Să se transforme utilizând propria bandă de rulare modelabilă și interfața anvelopă/vehicul.
· Să interacționeze cu alte vehicule și cu elementele constitutivece formează un Internet al Lucrurilor, prin care să se transmită informațiile capturate și lecțiile învățate.

  • Banda de rulare cu o capacitate înalt senzorială a învelișului bionic, cu rețeaua sa de senzori, capturează informația de pe stradă și de la condițiile meteo și o transmite către:
    • Anvelopă - pentru a optimiza banda de rulare modelabilă.
    • ”Sistemul nervos” al vehicului pentru a îmbunătăți frânare, manevrarea și eficiența vehiculului.
    • Toate elementele care formează centrul numit Internet of Things pentru informarea altor anvelope și vehiculece urmează același parcurs.
  • Banda de rulare modelabilă inteligentă pregătește vehiculul pentru neprevăzut, furnizând siguranță în mod proactiv în toate condițiile. În funcție de condițiile de drum și de vreme, cel mai adecvat profil al benzii de rulare apare în mod autonom cu ajutorul unui înveliș bionic al anvelopei.
  • Învelișul bionic permite repararea prin autovindecare. În combinație cu unitatea Artificial Intelligence, acesta măsoară datele curente și oferă o predicție a viitorului nivel de uzură al anvelopei pentru a permite managementul automat și o mentenanță predictivă și proactivă. Aceasta maximizează timpul de utilizare și siguranța, oferind o mobilitate îmbunătățită utilizatorilor și furnizorilor de Mobilitate ca Serviciu (MaaS).
  • Forma sferică permite anvelopei să se miște în toate direcțiile și să contribuie la confort, siguranță și manevrabilitate pentru a se potrivi solicitărilor de mobilitate autonomă și de mobilitate ca serviciu. De asemenea, reprezintă un răspuns inteligent la limitările de spațiu în orașele inteligente (spații de parcare mici, condusul în coloană, manevrabilitate, ușor de înlocuit...).
Sursa: Izabella Ghita, PR Managing Partner INKCOMM PR
Distribuie:
AUTOVITAL

AUTOVITAL

Autovital.ro este un blog auto cu știri auto, informații auto, documentații auto și multe altele, toate din nemărginitul univers auto! Haideți să îl descoperim împreună!

0 comentarii