Cu fiecare nou sezon ce aduce noi temperaturi si tipuri de precipitatii, este important sa se faca o revizie a masinii care sa garanteze bunul mers al ei.

Anvelope de sezon
Cu fiecare nou sezon ce aduce noi temperaturi si tipuri de precipitatii, este important sa se faca o revizie a masinii care sa garanteze bunul mers al ei. Odata cu aceasta revizie puteti sa montati anvelope potrivite sezonului in care veti conduce. De ce este asa de important sa aveti anvelope de sezon? Motivul este foarte simplu, performantele cauciucului scad drastic daca este folosit la temperaturi pentru care nu a fost construit. Sugestia facuta poate parea evidenta, insa exista soferi care nu fac aceasta schimbare. Scuzele sunt subiective, precum: “nu merg mult cu masina, nu se simte diferenta”, “conduc preventiv deci nu sunt riscuri” si alte motive care nu sunt bazate pe niciun studiu sau analize obiective.

Realitatea este ca, anvelopele sunt construite cu un anumit scop. Ele sunt performante in conditiile pentru care au fost create si neperformante daca sunt folosite in alte conditii. Sunt o serie de dezavantaje si riscuri la care va supuneti daca rulati cu o anvelopa nepotrivita circumstantelor, cum ar fi:

  • risc crescut de accident
Daca folositi un set de cauciucuri in conditii pentru care nu a fost conceput, distanta de franare este marita considerabil, datorita aderentei scazute. In cazul unei franari bruste, din cauza unui pericol iminent, distanta de franare poate creste cu pana la 3 m. Asta poate face diferenta intre un potential accident si o situatia limita din care ati scapat.

  • uzura intensa
Cauciucul folosit la anvelope de iarna se uzeaza intens daca este folosit in timpul verii, datorita compusilor cu rol de mentine integritatea benzii de rulare la temperaturi scazute. Daca se foloseste la temperaturi de peste 7 grade, cauciucul isi pierde o mare parte din proprietati si are o rezistenta crescuta la rulare. Astfel anvelope se uzeaza mai intens, necesitand o inlocuire prematura.

  • un cost de intretinere crescut
Datorita uzurii premature la care sunt supuse anvelopele atunci cand sunt rulate in conditii pentru care nu au fost concepute, durata de viata poate scadea cu cativa ani. Asta inseamna ca sunteti nevoiti sa cumparati un set de anvelope mai devreme decat va asteptati.

  • consum de carburant crescut
Cauciucul isi pierde mare parte din performante daca este folosit in conditii necorespunzatoare, avand un timp de aceelarere crescut, o distanta de franare marita si un consum de carburant crescut. Diferenta creste in functie de stilul de condus pe care il aveti, insa poate ajunge cu pana l L la 100 km. Aceasta crestere se datoreaza rezistentei marite la inaintare.

Prin urmare, riscurile si urmarile folosirii unor anvelope in conditii nepotrivite sunt importante si nu trebuie neglijate. Alegeti sa circulati in siguranta cu anvelope potrivite sezonului si temperaturilor. Alege anvelope de vara in sezonul cald si anvelope de iarna in sezonul rece. 
Distribuie:
AUTOVITAL

AUTOVITAL

Autovital.ro este un blog auto cu știri auto, informații auto, documentații auto și multe altele, toate din nemărginitul univers auto! Haideți să îl descoperim împreună!

0 comentarii