Noul BMW Seria 3 Sedan
Pe măsură ce noul BMW Seria 3 Sedan se pregăteşte pentru premiera mondială, se efectuează programe complete de teste care simulează solicitările la care sunt supuse maşinile pe durata întregului ciclu de viaţă. Noua generaţie a sedanului sport intră în faza finală a unui program de teste vast, pe care fiecare model BMW nou trebuie să-l parcurgă ca parte a dezvoltării de preproducţie. De la perioade extinse de condus la turaţie maximă, la interminabilul trafic aglomerat, de la temperaturi cu mult sub zero grade Celsius, până la căldura excesivă, de la drumurile naţionale virajate şi autostrăzile de mare viteză la traseele pline de gropi, de la gheaţă şi zăpadă la macadam şi nisipul deşertului - prototipurile trecute prin programul de testare pentru noul BMW Seria 3 Sedan s-au întâlnit cu tot ceea ce vor experimenta echivalentele de producţie în cel mai dificil regim de utilizare. Doar că ele au făcut toate acestea la un nivel de intensitate mult mai mare şi cu ingineri specializaţi la bord pentru a înregistra în detaliu fiecare reacţie a modelului de preproducţie la diferitele condiţii meteorologice şi de drum sau la nenumăraţi alţi factori de influenţă. Pe scurt, examinatorii s-au asigurat că nu există nici o circumstanţă - oricât de neobişnuite - care ar putea compromite plăcerea condusului la automobilul de serie final.

Căldură, praf, urcări pe deal şi electromagnetism - condiţiile pentru teste informative
Un exemplu a fost experienţa extremă din Death Valley, statul american Nevada. Aici, nu doar sistemul automat de control al climatizării al noului BMW Seria 3 Sedan se poate aştepta la o misiune dificilă. Testele de căldură pe mai multe zile înseamnă că automobilele sunt lăsate în soare timp de mai multe ore, apoi răcite şi verificate cu atenţie. Totul trebuie să funcţioneze, nu pot exista defecţiuni - chiar şi atunci când temperatura atinge 50 de grade Celsius la umbră în afara maşinii şi 60 de grade în interior, după care interiorul este răcit din nou cât mai repede posibil.

Fără îndoială, căldura pune la grea încercarea electronica, dar nu aceasta este întreaga istorie: radiaţiile electromagnetice emise de hidrocentrala de la Hoover Dam reprezintă testul suprem al rezistenţei pentru fiabilitatea funcţională a sistemelor electronice de la bordul noului Seria 3. Acesta este motivul pentru care toate funcţiile automobilului - de la panoul de instrumente digital la indicatorul presiunii în pneuri - sunt testate îndelung la umbra câmpului de stâlpi de electricitate de pe malurile Lacului Mead. În acelaşi timp, BMW are un laborator complext de teste a interfernţelor electromagnetice în centrul de dezvoltare şi cercetare FIZ din München. 

În SUA, o altă echipă de dezvoltare testează motoarele, transmisiile şi frânele. Traseul este închis de poliţie în timpul parcurgerii şoselelor de pe Muntele Whitney, înalt de 4000 de metri. În timp ce forţele de ordine asigură traseul în vârful şi la baza muntelui, evaluatorii forţează prototipurile pe drumurile virajate - accelerând puternic şi frânând brusc până la oprire, totul cu frecvenţă ridicată. Drumurile de deşert din Death Valley oferă locul ideal şi pentru a vedea cât de eficiente sunt clapetele, uşile, capotele şi capacele automobilelor împotriva prafului. În testele din jurul Las Vegas, locul celebru pentru jocuri de noroc, inginerii nu lasă nimic la voia sorţii.

Nu există contraste mai mari cu testele la temperaturi mari din SUA, decât ceea ce se regăseşte la Centrul de Teste Hibernale al BMW Group din apropierea Cerului Polar. Arjeplog din Suedia oferă condiţiile perfecte pentru programul de teste care eclipsează orice ar putea propune unei maşini condusul cotidian din Europa Centrală, America de Nord sau Asia. Cu toate acestea, Arjeplog nu numai că oferă prototipurilor şansa de a-şi demonstra rezistenţa la frigul extrem, ci şi decorul în care sistemele de control al şasiului ale noului model îşi arată întregul spectru de calităţi. Întinderile de gheaţă oferite de Lacul Kakel şi "Mellanström-Runde", unul dintre cele mai populare trasee de teste din jurul Arjeplog, sunt cât se poate de potrivite pentru reglajul de fineţe al sistemului de stabilitate DSC şi multitudinea de funcţii ale acestuia. Într-adevăr, pe suprafaţa sticloasă nu trebuie că conduci cu viteză pentru ca sistemele de control să intre în acţiune şi astfel că le poţi analiza reacţiile. Toate acestea permit ca legătura dintre DSC şi sistemul de tracţiune integrală xDrive şi interacţiunea cu diferenţialul M Sport al noului BMW Seria 3 Sedan să fie rafinate până la cel mai mic detaliu în condiţii constante.

Aici, din nou, tehnologia de ultimă oră contribuie la identificarea şi eliminarea în mod consecvent a punctelor slabe. Dacă în timpul testelor apare o eroare, inginerul apasă un buton pe ecranul de testare de lângă maneta de selecţie a transmisiei pentru a o înregistra pentru o analiză ulterioară. Pentru ca problema să fie rezolvată, situaţia relevantă trebuie reprodusă exact. Datele automobilului sunt stocate pe un hard disk mare aflat în portbagajul maşinii, care este studiat în fiecare zi şi reprocesat.

Echipat pentru test - costumul de camuflaj potrivit
În nordul Suediei, precum şi în vestul SUA, testele efectuate de echipele de dezvoltare BMW trec rareori neobservate. Ceea ce înseamnă că, pentru a preveni privitorii curioşi să înregistreze prea multe detalii ale designului noului BMW Seria 3 Sedan, fiecare prototip este deghizat cu atenţie înainte de a ieşi pe drumurile publice. În subsolul Centrului de Cercetare şi Inovaţie (FIZ) al BMW de la München, automobilele de preproducţie sunt echipate cu un înveliş de camuflaj, adaptat perfect, care nu lasă să se intuiască linile de design ale noului model. Aplicarea învelişului alb-negru necesită o mână de expert şi o zi întreagă de muncă pentru finalizare. Apoi urmează plăcile de plastic ce distorsionează liniile şi suprafeţele automobilului. Luminile, secţiunile geamurilor şi, desigur, emblemele mărcii primesc şi ele un autocolant de camuflaj. Şi interiorul trebuie ascuns de priviri. Pentru aceasta, cockpitul este "ascuns" într-un decor negru mat, pe care inginerii de test îl îndepărtează parţial la începutul testelor şi îl repune cu minuţiozitate la fiecare pauză din program - astfel încât nici o privire curioasă să nu poată vedea sau chiar să fotografieze afişajele şi comenzile.

De la model pe computer, via banc de teste, pe şosea
Cu mult înainte de primele teste pe drumuri publice, procesul de dezvoltare face ca fiecare model nou să ajungă în facilităţile de teste proprii ale companiei. În faza iniţială a programului de teste, simulările pe computer contribuie la stabilirea domeniilor importante ale automobilului pe drumul potrivit. În această fază programul de evaluare este pur digital în această fază - implică simularea a peste 12.000 de manevre de condus (de la schimbări ale benzii la condus prin viraje şi sensuri giratorii până la accelerări şi frânări dinamice) cu ajutorul unui model de automobil generat pe computer, cu singurul obiectiv de a determina şi de a optimiza proprietăţile dinamice ale noului model. M de dezvoltare sunt evaluează aici doar ansamblu caroserie-şasiu. Pe bancul de încercare pentru conformitate cinematică, ele sunt fixate într-un ansamblu de testare şi trimise în drive teste virtuale. O varietate de condiţii de drum pot fi reproduse cu exactitate pe bancul de încercare, de la drumuri pavate, la bucla Nordschleife Nürburgring, astfel încât rigiditatea structurii caroseriei sau susceptibilitatea la vibraţii a construcţiilor punţii pot fi inspectate corespunzător. Această activitate de dezvoltare intensă este esenţială pentru ca primul prototip integral să atingă  deja obiectivele de condus. Confirmarea finală a acestora se face însă pe şosea. În trafic normal, în poligoanele BMW şi pe circuit, noile modele trec printr-un proces de reglaj detaliat, care oferă eventualelor automobile de serie plăcerea condusului pentru care sunt inconfundabile.

Tunelul aerodinamic pentru note detaliate, teste de impact pentru deformări controlate
Optimizarea aerodinamicii şi siguranţa pasivă se desfăşoară şi ele, în mare parte, cu uşile închise. La Centrul de Teste Aerodinamice al BMW Group de la München, modele la scara 1:1, prototipuri şi automobile de producţie sunt testate utilizând reproduceri precise ale condiţiilor aerodinamice din viaţa reală, pe şosea. În tunelul aerodinamic al centrului, noul BMW Seria 3 Sedan a primit note detaliate necesare pentru ca valoarea finală a coeficientului aerodinamic să fie 0,23. Factorii principali au fost nu doar modul în care automobilul gestionează fluxul de aer, direcţionarea ideală a aerului în jurul şasiului inferior şi optimizarea spoilerului din spatele caroseriei, ci şi detalii precum combinaţia de jante şi anvelope. Introducerea procedurii de testare a consumului WLTP a însemnat că toate variantele de jante disponibile pentru un anumit model au trebuit trecute printr-un test aerodinamic extins. Fiecare variantă este verificată pentru a stabili modul în care designul jantei şi dimensiunea anvelopei au impact asupra caracteristicilor aerodinamice ale noului BMW Seria 3 Sedan şi, prin urmare, asupra consumului şi emisiilor.

Diferenţele între prevederile privind protecţia pasagerilor aplicabile pe diferite continente înseamnă că mai multe exemplare de preproducţie ale unui model nou trebuie deformate într-un proces controlat, ca parte a testelor de impact, la Centrul de Siguranţă BMW. Ca rezultat, noul BMW Seria 3 Sedan nu numai că oferă plăcerea condusului clienţilor din întreaga lume, ci îndeplineşte şi setul complet de cerinţe de siguranţă pentru a marca calificative maxime în toate testele de impact relevante din întreaga lume.

Plăcerea condusului creată la Aschheim, Miramas şi pe Nürburgring
Circuitul din Aschheim, aflat la câţiva kilometri nord-est de centrul de dezvoltare din München, oferă locul pentru teste dinamice neperturbate. Aici a fost locul unde, încă dintr-o fază iniţială a procesului de dezvoltare, s-au parcurs primii paşi pentru ca noul BMW Seria 3 Sedan să beneficieze de un potenţial dinamic impresionant. Programul de teste de la facilitatea BMW Group din Miramas (sudul Franţei) este şi mai vast. Utilizată de BMW pentru dezvoltarea şi testarea noilor modele de peste 30 de ani, Miramas are un oval lung de asfalt, un "inel" de autostradă pentru teste la mare viteză, piste de slalom, serpentine şi sferice, dar şi numeroase trasee de manevrabilitate  şi circuite cu suprafeţe de orice fel. Analize şi optimizări detaliate ale reacţiei acceleraţiei, direcţiei şi frânei noului BMW Seria 3 Sedan au fost realizate acolo.

Testul suprem pentru dinamica unui automobil rămâne bucla Nordschleife de la Nürburgring. Reglajul precis al trenului de rulare şi sistemului şasiului este realizat pe legendarul circuit din masivul german Eifel. Şi aici, fiecare tur de teste cu noul BMW Seria 3 Sedan are mai multă greutate decât ar putea sugera numărul de kilometri acumulaţi. În final, dacă un automobil primeşte aprobarea inginerilor de teste BMW la Nordschleife, poţi fi încrezător că îţi va oferi plăcerea condusului în condiţii cotidiene de-a lungul întregului ciclu de viaţă.

Sursa: BMW Romania
Distribuie:
AUTOVITAL

AUTOVITAL

Autovital.ro este un blog auto cu știri auto, informații auto, documentații auto și multe altele, toate din nemărginitul univers auto! Haideți să îl descoperim împreună!

0 comentarii