Despre asigurari auto am mai scris si in alte articole pe acest blog auto si vom mai scrie cu siguranta si de acum inainte, pentru ca, pe langa faptul ca este un subiect auto mereu de actualitate, mai avem si un parc auto national care se apropie cu pasi repezi de cifra miraculoasa de 6 milioane de autovehicule.

Despre asigurari auto am mai scris si in alte articole pe acest blog auto si vom mai scrie cu siguranta si de acum inainte, pentru ca, pe langa faptul ca este un subiect auto mereu de actualitate, mai avem si un parc auto national care se apropie cu pasi repezi de cifra miraculoasa de 6 milioane de autovehicule. Mai mult decat atat, luna decembrie a fost mereu luna in care asiguratorii auto organizeaza o sumedenie de tombole cu premii printre persoanele care incheie polite auto in aceasta perioada. 

Dupa cum bine stim sau ar trebui sa stim, asigurarile auto se impart in doua mari categorii:
  • asigurari auto obligatorii, celebrele de acum RCA-uri;
  • asigurari auto facultative, tot celebre si acestea, numite asigurari CASCO.
Dar sa le luam pe rand si sa le analizam mai in detaliu pe fiecare dintre acestea.

Asigurarea RCA este o asigurare auto obligatorie de raspundere civila, de unde si denumirea de RCA, fara de care nu se poate circula in legalitate pe drumurile publice din Romania, pe baza careia asiguratorul care a emis polita de asigurare pentru un autovehicul plateste despagubiri persoanelor pagubite de catre acesta in urma unui eventual accident, provocat de autovehiculul pentru care s-a incheiat aceasta asigurare RCA.

Asigurarea CASCO este o asigurare auto facultativa, o asigurare de bunuri, pe baza careia asiguratorul care a emis polita de asigurare pentru un autovehicul plateste despagubiri persoanelor pagubite, de data aceasta doar a celor care au incheiat o asigurare casco, in urma unui eventual accident, furt sau dauna materiala produsa la autovehiculul in cauza.

Cu alte cuvinte, asiguratorul plateste despagubiri doar persoanelor pagubite de asiguratul pentru care s-a incheiat polita, in cazul unui RCA, respectiv asiguratul plateste despagubiri doar persoanelor pagubite ce sunt asigurate cu aceasta asigurare facultativa in cazul unei asigurari CASCO. Deci, asigurarea CASCO nu despagubeste terte persoane, precum asigurarea RCA, ci numai pe proprietarii autovehiculelor asigurate CASCO.

Dar ce despagubiri acopera aceste doua asigurari auto?
Polita RCA acopera despagubiri pentru vatamari corporale sau deces, pagube materiale, precum si cheltuieli de judecata efectuate de catre persoana prejudiciata, despagubiri a caror valoare nu poate depasi valoarea prejudiciilor cauzate. Aceste despagubiri se acorda in limitele precizate in contractul de asigurare, insa nu pot fi mai mici decat limitele de depagubire prevazute de legislatia in vigoare.

Polita CASCO acopera despagubiri pentru avariile accidentale, partiale sau totale, precum si pentru furtul, partial sau total, suferite de autovehiculul avariat, care are incheiata o asigurare CASCO. De asemenea, la fel ca si in cazul asigurarilor RCA, despagubirile  se acorda in limitele precizate in contractul de asigurare.

Este bine de mentionat faptul ca, spre deosebire de RCA-uri, la asigurarile CASCO mai apare un termen, destul de ciudat de altfel, denumit “fransiza”, pe care nu toti il intelegem la momentul de fata. Ei bine, fransiza reprezinta aceea parte din valoarea daunei pe care trebuie sa o suporte proprietarul autovehicului, in caz unui accident sau furt si care se stabileste in functie de cum doreste asiguratorul, ca valoare fixa sau ca procent din suma asigurata sau din valoare daunei.

Deci, inainte de a incheia o asigurare, RCA sau CASCO, este bine sa ne informam si noi putin si mai ales, sa citim contractele de asigurare, indeosebi la conditiile de despagubire.
Distribuie:
AUTOVITAL

AUTOVITAL

Autovital.ro este un blog auto cu știri auto, informații auto, documentații auto și multe altele, toate din nemărginitul univers auto! Haideți să îl descoperim împreună!

0 comentarii